Klimaatjournalist

De journalist Andrew Mambondiyani uit Mutare, de Zimbabwaanse zusterstad van Haarlem, is de centrale gast van het eerste klimaatdebat in de Pletterij, woensdag 27 februari. Verder nemen deel: duurzaamheidsondernemer en -adviseur Maurits Groen (o.a. medeoprichter van WakaWaka), journalist, auteur en Zimbabwekenner Marnix de Bruyne (redacteur bij de Correspondent) en hydroloog Niko Wanders (Universiteit van Utrecht). De presentatie is in handen van Jaap Tielbeke, journalist van de Groene Amsterdammer. Het debat is in het Engels.

Dit klimaatdebat in de Pletterij gaat over de mondiale gevolgen van de klimaatverandering. De gevolgen van de klimaatverandering zijn op diverse plaatsen op aarde al duidelijk zichtbaar. Extreme weersomstandigheden leiden tot zowel toenemende droogte als overstromingen en de zeespiegelstijging bedreigt laaggelegen gebieden. Terwijl het klimaatdebat in Nederland vooral over de lange termijn gaat, ondervindt men elders al direct de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Zuidelijk Afrika

In het debat wordt aan de hand van de situatie in Zuidelijk Afrika aangegeven wat ons op termijn te wachten kan staan. Er worden waar mogelijk parallellen getrokken op het gebied van de zeespiegelstijging en de gevolgen van de verdroging voor de landbouw en er wordt stilgestaan bij mogelijke oplossingen.

Andrew Mambondiyani is bij uitstek iemand die hierover kan meepraten. Hij won in 2018 de Lorenzo Nataliprijs van de Europese Commissie met een artikel over de gevolgen van de zeespiegelstijging voor Beira, een belangrijke havenstad in Mozambique en daarmee een schakel in de aan- en afvoerroute van goederen naar Mutare.

 

https://www.aljazeera.com/news/2017/11/beira-mozambique-largest-city-sinking-171108143758496.html

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.